Zutphens museum gaat samenwerking aan met Rijksmuseum

04-05-2017 Uit Redactie

ZUTPHEN - Vijf stadsmusea in Nederland zijn recent een structurele samenwerking aangegaan. Het betreft het Stedelijk Museum Zutphen, het Markiezenhof in Bergen op Zoom, het Westfries Museum in Hoorn, Gemeentemuseum het Hannemahuis in Harlingen en Museum Gouda.

Met medewerking van het Rijksmuseum wordt de komende jaren een serie van reizende tentoonstellingen samengesteld met de identiteit van Nederland als rode draad.
Die identiteit wordt onderzocht aan de hand van kunstwerken waarin per aflevering van de serie een van de elementen aarde, water, lucht een hoofdrol speelt. Hoe zagen schilders uit voorgaande eeuwen dit? Hoe gaan ontwerpers en kunstenaars hier tegenwoordig mee om?

Rijksmuseum
De vijf stadsmusea hebben de volledige medewerking gekregen van het Rijksmuseum om hun ambitie vorm te geven. Voor elke aflevering kunnen de musea putten uit bekende en onbekende kunstwerken uit de 17e, 18e en 19e eeuw. De selectie werken uit het Rijksmuseum wordt door de stadsmusea voor elke tentoonstelling aangevuld met kunstwerken uit de eigen collectie en met werk van hedendaagse ontwerpers of kunstenaars. Voor de eerste aflevering ‘Lage Landen’ geeft designduo Atelier NL per museum een verrassende invulling aan het element ‘Aarde’.
Taco Dibbits, hoofddirecteur Rijksmuseum: “We ondersteunen dit initiatief van harte. Het Rijksmuseum is van ons allemaal. Hoe meer mensen van de collectie kunnen genieten, hoe beter.”