In Zutphen wonen 50.000 euro goedkoper dan in de omgeving

10-11-2017 Wonen Redactie

ZUTPHEN – De WOZ-waarde van Zutphense huizen is afgelopen jaar het minst gestegen van alle gemeente in de directe omgeving. De gemiddelde woningwaarde van een huis lag op 181.000 euro en is daarmee 0,6 procent meer dan het jaar ervoor.

De gemiddelde huizenprijs is Zutphen is in de afgelopen jaren flink gedaald. In 2008 was de gemiddelde huizenprijs nog 208.000 euro. Dit steeg in 2010 tot het hoogtepunt: 214.000 euro. In de jaren daarna zakten de huizenprijzen in de Hanzestad gestaag.
Pas in 2016 werd de klim omhoog weer gevonden (laagste huizenprijs in 2015: 179.000 euro).

Niet alleen de groei van de huizenprijzen in Zutphen blijft achter met zijn omgeving, ook de gemiddelde huizenprijs.
In de omgeving is het nergens zo goedkoop wonen als Zutphen. Alleen in de gemeenten Winterswijk, Arnhem en Rijnwaarden zijn de prijzen lager binnen Gelderland.

Wie alleen in een buurgemeente wil wonen kan het beste naar Brummen. Daar zijn de huizen gemiddeld ‘slechts’ 50.000 euro duurder.

Koopkrachtige Zutphenaren
Zutphen kent relatief veel goedkope huizen dus. De gemeente heeft als een van de speerpunten om het woonklimaat te versterken. Hierdoor worden meer huizen in het duurdere segment gebouwd. Ze werden de plannen voor de bouw van het Hof van Wese (terrein oude jeugdgevangenis) gewijzigd. Er werden in de nieuwe plannen minder, maar wel duurdere huizen gebouwd. Hiermee hoopt Zutphen meer koopkrachtige bewoners te trekken.