Subsidie voor jongerenwoningen

12-12-2018 Wonen Redactie

ZUTPHEN - Het college van burgemeester en wethouders heeft dinsdag 11 december een subsidieregeling vastgesteld waarmee de bouw van in totaal 43 jongerenwoningen mogelijk wordt gemaakt. Intotaal is er € 500.000,- subsidie beschikbaar voor deze nieuwe woningen voor jongeren.

Jongeren weg uit Zutphen

Op dit moment is het moeilijk voor jongeren tussen de 18 en 23 jaar om een woning te vinden inZutphen. Onder andere daardoor trekken jongeren weg uit Zutphen, of moeten zij noodgedwongen dure kamers huren. Dat komt omdat jongeren van deze leeftijd alleen huurtoeslag krijgen voor zelfstandige woonruimtes met een huurprijs lager dan € 417,34 per maand. Daar zijn er maar weinig van op dit moment in Zutphen.

Jongerenhuisvesting

Om de bouw van dit soort woningen te stimuleren stelt het college van burgemeester en wethouders nu de Subsidieregeling Jongerenhuisvesting in. Met de deze regeling wil de gemeente meer betaalbare woningen voor jongeren realiseren. Wethouder Mathijs ten Broeke: ‘Wij vinden dat iedereen recht heeft op een plek om te wonen. Daarom willen we ook jongeren een plek bieden om in Zutphen te komen of blijven wonen. Dat doen we door de bouw van 43 kamers en zelfstandige woningen voor een huur van maximaal € 417,34 mogelijk te maken. Zo blijven jongeren langer in de gemeente, is er minder leegstaand vastgoed en versterken we het woonklimaat.’

€500.000 beschikbaar

De Subsidieregeling Jongerenhuisvesting komt voort uit de motie “Start bouw jongerenwoningen”.
Deze motie werd in juni 2017 aangenomen door de gemeenteraad om de bouw van woonruimte voor jongeren te stimuleren. In totaal komt er een bedrag van €500.000 beschikbaar uit de opbrengst van de verkoop van het Broederenklooster.